2013. július 31., szerda

Éjféli mulatság - társasjáték remake-je


Vettem a lomis piacon egy társasjátékot. Sikerült 300 forintért hozzájutnom, mert nem volt benne a játékszabály, és meggyőztem az eladót, hogy ha nem találom meg a neten, nem jó semmire a játék. Persze fent volt a játékszabály, igaz, csak németül. Úgy látom, itthon nem is jelent meg ez a játék. Pedig nagggyon jó! Erről a játékról van szó. Ó, most nézem, az eredetiről nem csináltam képet. Na majd pótolom. A zuram lefordította a játékszabályt nekem, aztán elaludt, én meg még aznap este ki is próbáltam, mert nagyon érdekelt. Jót mulattam egymagamban (persze több színnel egyszerre játszva), aztán másnap a nagylánnyal is.
Egy kis ízelítő a játékszabályból:


Jelmezbál van a Rémvári kastélyban. A vendégek nagyszerűen szórakoznak. Ekkor a toronyóra tizenkettőt üt. Éjfél van. Hirtelen csikorogva felnyílik a pinceajtó, és megjelenik Hugó, a kastély szelleme. Nagy rémületet és vad összevisszaságot okoz a galérián kószáló vendégek között. Mindenki megpróbál a lehető leggyorsabban elbújni. Akit Hugó mégiscsak elkap, azt egy időre bezárja a pincébe. Szerencsére azonban a végén mind megússzák egy kis riadalommal.

És hogy ne csak mi élvezhessük ezt a jó kis játékot, gondoltam, megcsinálom az unokatesónak névnapjára a remake-jét, mert nem kellenek hozzá extra dolgok, a játéktábla igazán a lényeg meg az ötlet - ami a játékszabályban benne van.
A tábla ilyenre sikerült:


Voltak itthon szintén a lomis piacról származó bábuink, abból jó sok kell hozzá. A szellemfigura volt a nagy kihívás, azon sokat agyaltam, a dobókockát pedig a szokásos, leragasztós módszeremmel készítettem.


Egy kis dobozt is kidíszítettem a bábuknak.


A táblát egyszerűen egy műanyagmappába tettem a játékszabállyal együtt, és már kész is volt a csomagolás is.

Szeretnél te is egy ilyet? Akkor olvass tovább!

A játéktábla megalkotása elég hosszadalmas volt: átrajzoltam a körvonalakat (persze csak nagyjából, nem minden apró részletet) egy celofánra fekete alkoholos filccel, aztán beszkenneltem részletekben, majd összeraktam a részeket egybe, hogy pontosan kétfelé tudjam vágni. Neked szerencséd van, mert csak itt kell bekapcsolódnod. Kinyomtatod a részeket (attól függően, hogy mekkora táblát akarsz, lehet egy A4-es lapot vagy kettőt vagy 4-et, mindent ideteszek), és kiszínezed. Én ezután felragasztottam egy fekete kartonra, és mivel laminálni nem tudok, leragasztottam átlátszó öntapadós tapétával.
 



 


 A szellembábu és a dobókocka az eredetiben ilyen:


 A dobókockához fogtam egy akármilyen dobókockát (éppen egy zöldet találtam), kivágtam kis köröket öntapadós tapétából, felragasztottam, majd fehér lakkfilccel megrajzoltam rá a pöttyöket és a kis szellemalakokat (a szellem arcát fekete alkoholos filccel csináltam).


Fontos! A dobókockán 2 kis szellem van, a négy pöttyös oldalon pedig: 1, 2, 4 és 5 (hármat nem lehet lépni).

Huhúúú, reszkessetek!
Na és jön a szellem. Fehér lepedővászonból kivágtam egy kört (hogy mekkorát, azt már nem tudom, most az általam nagyon utált receptszöveget írom: ízlés szerint :-D ) Beáztattam egy időre keményítőbe. Most használtam először keményítőt (Miss Texit), 1:1 arányban hígítottam vízzel, de tkp. lehet, hogy akár hígítás nélkül is csinálhattam volna - mindenesetre így is működött. Aztán rátettem egy csúcsos kupakra (hát ennek a mérete és pontos alakja tényleg attól függ, hogy mit találsz otthon), befőttes gumival lazán összefogtam és vártam. Hőség lévén elég gyorsan megszáradt és megkeményedett, a végén még az alját kellett fazonra vágni és textilfilccel (de szerintem az alkoholos filc is tökéletesen megfelel) megrajzolni az arcát.

Valami ilyesmit kellene kapni:


És végül a játékszabály. (Nem bírtam áttenni pdf-be, hogy úgy tegyem fel :(  )



Éjféli mulatság
Ki tud elmenekülni Hugó, a kastély szelleme elől?

Jelmezbál van a Rémvári kastélyban. A vendégek nagyszerűen szórakoznak. Ekkor a toronyóra tizenkettőt üt. Éjfél van. Hirtelen csikorogva felnyílik a pinceajtó, és megjelenik Hugó, a kastély szelleme. Nagy rémületet és vad összevisszaságot okoz a galérián kószáló vendégek között. Mindenki megpróbál a lehető leggyorsabban elbújni. Akit Hugó mégiscsak elkap, azt egy időre bezárja a pincébe. Szerencsére azonban a végén mind megússzák egy kis riadalommal.

2-8 játékos részére 8 éves kortól

Tartalom: 1 játéktábla, 30 bábu (6-6 zöld és piros, 5 kék, 4 sárga, 3 fekete, 2-2 lila, fehér és csúcsos piros), 1 szellem, 1 szellemes dobókocka  és 1 játékszabály.

A játék célja
A játékosok megpróbálnak elbújni Hugó, a szellem elől és megkísérlik elkerülni, hogy riadalompontokat kapjanak. Az nyeri meg a játékot, akinek 3 kör után a legkevesebb riadalompontja van.

Előkészületek
A játéktáblát az asztal közepére helyezzük, és Hugót, a szellemet a legalsó lépcsőre állítjuk, a borospince elé. A játékosok kiválasztják a figuráikat.
Ha ketten játszanak, akkor mindenki 6 bábut kap.
Ha hárman játszanak, mindenki 5 bábut kap.
Ha négyen, akkor mindenki 4-et.
Ha öten, akkor mindenki 3-at.
6-8 játékos esetén mindenki 2 bábut kap.
Már csak papírra és ceruzára van szükség, és kezdődhet a móka.

Játékszabály
Egy játék 3 körből áll.
A játékosok az elején megegyezhetnek abban is, hogy annyi kört játszanak, ahány játékos van.

A bábuk felállítása
Az elején a bábukat a galérián lévő mezőkre kell felállítani.
A legbátrabb játékos kezd, és egyik bábuját egy tetszőleges mezőre helyezi. Aztán a következő játékos helyezi az egyik bábuját egy szabad mezőre. És így tovább egészen addig, amíg az összes bábut felállították.
A pincelépcsőre nem szabad bábukat állítani, és minden mezőre csak egy bábut szabad állítani.

Kockadobás és lépés
Az óramutató járásának megfelelően kell haladni.
A legbátrabb játékos kezd. Dob, és előrelép az egyik bábujával annyit, amennyit dobott. Mindig jobbra szabad csak lépni, balra soha.
A lépés után a következő játékos van soron.
A játék folyamán több bábu is állhat ugyanazon a mezőn.

A kísértet
Ha az egyik játékos a kísértetet dobja, akkor Hugóval kell 3 mezőt előrelépnie. A saját bábujával már nem léphet. Minden lépcsőfok egy mezőnek számít. A galérián Hugó, a szellem is csak jobbra mehet.
5-8 játékos esetén Hugó csak 2 mezőt lép.

Rejtekhelyek keresése
Ha a kísértet már felment a lépcsőn, és belebegett a galériára, a játékosok csak akkor kísérelhetik meg, hogy a szellem elől a szobákba meneküljenek.
Csak az a szoba szolgálhat rejtekhelyül, amelyiknek nyitva van az ajtaja. Minden szobában csak egy bábu rejtőzhet el.
Nem szükséges, hogy a bábuk pontos dobással lépjenek be a szobákba. Kivétel a vadászterem és a játékszoba, ezekbe pontos dobással lehet csak bemenni. A felesleges pontok elvesznek (amikor nem pontos dobással lépnek be a szobába, akkor vannak felesleges pontok), másik bábunál nem használhatók fel.
A galériáról a szobába tett lépés is egy pontba kerül. Amint egy bábu bemenekült egy szobába, biztonságban van a szellemtől. A bábu ebben a körben már nem hagyhatja el a szobát.

Könyvtár és mosókonyha
A könyvtárban és a sötét mosókonyhában elbújt egy-egy aprócska szellem. Ennek ellenére ebben a két helyiségben is elrejtőzhet egy bábu, a kis szellemek nem árulnak el semmit. A kör végi elszámolásnál az ott elrejtőzött bábu csak egy riadalompontot kap.

Vadászterem és játékszoba
Aki ezekben a szobákban rejtőzött el, az nagyon szerencsés volt. Az elszámolásnál ugyanis 3 plusz pontot kap.
Viszont egyáltalán nem olyan egyszerű ezekbe a szobákba menekülni, mert a bábu csak pontos dobással léphet be.

Foglyul ejtés
Hugó, a szellem a galérián a bábuk mögött szalad és megpróbálja elfogni őket. Minden bábu, amit utolér, vagy aminek a mezőjére lép, foglyul esik erre a körre. A legalsó, még szabad pincelépcsőfokra kell állítani.
Például akinek olyan pechje van, hogy elsőként esik fogságba, az a -10-es lépcsőmezőre kerül, a következő a -9-esre és így tovább.
Ha több bábu is ugyanazon a mezőn áll, amikor fogságba esik, akkor együtt kerülnek ugyanarra a lépcsőfokra.
Ha már mindegyik lépcsőfok foglalt, akkor a további foglyok a borospincébe kerülnek. Mivel ott kellemesebb az élet, mint a huzatos pincelépcsőn, az ott összegyűlt bábuk az elszámolásnál csak 2 riadalompontot kapnak.

A bábuk lépési lehetőségei
Ameddig még vannak bábuk a galérián, addig lépni kell velük, senki nem maradhat ki önszántából. Kivétel, ha egy játékosnak már csak egyetlen bábuja van a galérián: akkor kihagyhatja a lépést. Ez előnyös lehet, ha a bábu közel áll egy üres szobához, és különben túlmenne rajta.
Ha olyan játékos következik, akinek már nincs bábuja a galérián, neki is dobnia kell. Ha a szellemet dobja, akkor lépnie kell vele, ha pöttyöket dob, azt nem használhatja fel.
A játékosok megelőzhetik Hugót, a szellemet. Csak akkor esik fogságba egy bábu, ha ugyanarra a mezőre lép, amelyiken a szellem áll, ill. ha a szellem előzi le a játékost.


A kör vége
Akkor van vége egy körnek, amikor nem áll már több bábu a galérián, és csak Hugó kísért ott egymagában.
Ha vannak még bábuk a galérián, de nincs már több szabad rejtekhely, akkor azok a bábuk ugyanúgy foglyokká válnak, és nyomban a borospincébe kerülnek. Ekkor is véget ér a kör.

Az elszámolás
És ekkor el kell számolni. Minden játékos megkapja a lépcsőn álló elfogott bábui után a megfelelő számú riadalompontot.
Azok után a bábuk után, amelyek a könyvtárszobában vagy a mosókonyhában vannak (ahol a kis szellemek is rejtőznek), egy-egy riadalompontot kell számolni.
A pincében fogva tartottaknak 2 riadalompont jár.
A vadászteremben és a játékszobában a bábuk 3 pluszpontot kapnak, ennyit kell levonni a riadalompontjaikból.
Minden játékos riadalompontjait feljegyezzük egy papírra, és már kezdődhet is a következő kör.

A következő kör
Először újra felállítjuk a bábukat a következő módon: minden bábut, amely egy szobában rejtőzött el, most a megfelelő szobaajtó elé kell állítani.
Aztán a fogva tartott bábukat kell újra a galériára tenni. Az a játékos kezd, amelyiknek a bábuja a -10-es lépcsőfokon áll. Ő egy tetszőleges szabad mezőre állíthatja a bábuját a galérián. Ezután következik a -9-esen álló bábu, és így tovább, amíg mindegyik bábu újra a galériára kerül egy szabad mezőre.
Ha több fogva tartott áll egy lépcsőfokon, akkor az a játékos rakhatja előbb a galériára a bábuját, amelyiknek több riadalompontja van.
Végül Hugót, a szellemet állítjuk újra a borospince előtti mezőre, és folytatódhat a játék.
Az a játékos kezd, amelyiknek a legtöbb riadalompontja van. Aztán szokás szerint az óramutató járásával megegyező irányban haladunk tovább.

A játék vége
Akinek 3 kör után a legkevesebb riadalompontja van, az nyer.

2013. július 12., péntek

Újra újrahasznosítás: lyukas trikó + alj = "egybeszoknya"



Nálunk most az "egybeszoknyának" van nagy keletje - nem tudom, máshol is így hívják-e... Emmának még nem nagyon volt, amikor annyi idős volt, mint Vanda most, Viola se divatozott még ennyire se másfél, se két és fél éves korában, viszont Vanda előtt most ott a jó példa a nővérei személyében, úgyhogy szeretne ő is folyton egybeszoknyát felvenni. De a fent említett okból kifolyólag nincs itthon elég ilyen kicsi méretben. Így hát kiválasztottam a nemrég kapott örökölt ruhák szatyrából egy lyukas - de rózsaszín! - trikót és egy aljat, amit nem valószínű, hogy felvennének (Vandára túl nagy a derékbőség, a nagyoknak meg már rövid lenne).


Aztán fogtam az újrahasznosítók nagy barátját: az ollót. Levágtam a trikó alját a lyuktól lefelé és a szoknya derékrészét:

Mindkét vágás nyomát eltüntettem.


A trikó alját interlockkal tisztáztam el, a szoknya tetejét egyszerű cikkcakkal, varrás közben nyújtva az anyagot, hogy hasonlóképpen fodros legyen, mint a többi csík teteje.


Összetűztem a két darabot úgy, hogy a szoknya rálógjon a trikóra...


 ... és a másik két fodor varrását utánozva (azok fedőzővel lettek varrva) a sima géppel, ikertűvel összevarrtam őket.


 Itt az ikertű:


Lehet, hogy nem ártott volna a varrásra belülről egy vékony gumit is rávarrni, hogy ne álljon olyan bőven ott, ahol összevarrtam a két darabot, de utólag, amikor megállapítottam a hiányosságot, már nem volt kedvem hozzányúlni. Vandát meg szemmel láthatóan nem zavarta a dolog.

Pólóval:


 és póló nélkül:


2013. július 10., szerda

Fekete szoknya újrahasznosítással


Emmának van már ünneplő szoknyája, de az évzáró előtt valamibe beleakadt és kihúzott az anyagból pár szálat, így tulajdonképpen nem ártott neki egy új. Főleg, hogy a lomis piacon összeszedtem az otthagyott cuccokból többek között egy jó kis hímzett, C&A-s fekete kendőt is, ami adta magát, hogy szoknya legyen belőle. A Make it and love it blogon szereplő nagyon egyszerű módszerrel gondoltam megvarrni, ezért vettem hozzá 5 cm széles fekete gumiszalagot.


A kendő negyvenegynéhány cm széles és 180 cm hosszú volt, előbbi pont megfelelő Emmának a szoknyahosszra, utóbbi pedig elég ahhoz, hogy kellőképpen bő legyen a szoknya, így nem kellett semmit szabnom. Összevarrtam a kendő két keskenyebb szélét és szétvasaltam. Eltisztázni nem kellett, mert már be volt ugyebár szegve.


Összevarrtam a gumiszalagot cikkcakk-öltéssel. Bár a belinkelt blogon Ashley simán így hagyja a gumit, nekem nem tetszett, hogy látszik a varrás, ezért én rávarrtam egy hozzáillő pamutszalagot a varrásra, hogy eltakarja.



Aztán szépen összetűztem a gumit az anyaggal, ahogy a nagy könyvben és a másik blogon meg van írva, elkezdtem volna varrni, és itt jött a bökkenő.


Nem tudtam kinyújtani a gumit akkorára, amekkora a rátűzött anyag volt. Két oka is volt, mint utóbb rájöttem: egyrészt bővebb szoknyát varrtam, mint Ashley - ő a gumi hosszának a dupláját szabta ki az anyagból, nekem meg kb. 50 cm hosszú szalagra jutott 180 cm anyag. Hát elkezdtem beráncolni az anyagot. És ahogy próbálgattam, hogy mennyire kell beráncolni ahhoz, hogy a gumit a beráncolt anyaghosszra ki tudjam nyújtani, kiderült, hogy az én gumim valószínűleg nem nyúlik annyira, mint Ashleyé. Egyáltalán nem nyúlik a duplájára. Szóval lehet, hogy ráncolás nélkül nem is érdemes megpróbálni ezt a fajta szoknyavarrást, hacsak nem tudok valami hasonlóan nyúlós gumit szerezni :-(

A beráncolt anyag a gumira tűzve így nézett ki:


A ráncolás miatt aztán kénytelen voltam a kendő szélén a beszegést levágni és interlock-kal eltisztázni, mert a duplán visszahajtott anyag beráncolva már túl sok volt oda.

Végül aztán csak elkészült a szoknya, ha nem is 10 perc alatt, mint ahogy először gondoltam, de azért a ráncolással együtt is gyorsan.